- Breek Academy
- Posts
- Breek Academy - Editie #10: Hoe ga je om met mentale klachten?
Breek Academy - Editie #10: Hoe ga je om met mentale klachten?
In deze editie staan we stil bij mentale klachten.
Aandacht voor mentale gezondheid
Allereerst een huishoudelijke mededeling 🧹🧽🪣Doordat Revue - de tool waarmee wij eerder onze emails stuurden - is gestopt, zijn we onze lijst met ontvangers van deze nieuwsbrief kwijtgeraakt.
Daarom hebben we iedereen opnieuw moeten toevoegen. Krijg je deze email dus terwijl je je eerder had afgemeld? Onze welgemeende excuses. Hopelijk lees je hierin toch nog iets waar je wat mee wilt. En zo niet; schroom niet om je onderaan deze mail alsnog af te melden. Even goede vrienden!
Dit gezegd hebbende snel over tot de orde van de dag. Bijna de helft (48%) van de volwassen Nederlanders heeft ooit één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar is dit zelfs 55% (Bron: Trimbos Instituut).
Een schokkend hoog percentage. Daarom willen we daar in deze editie aandacht aan besteden. Waarom is het nog steeds moeilijk om hierover te praten? En wat kunnen we eraan doen?
Kijktip: Uit de schaduw 👀
Waarom worstelen zoveel Nederlanders met hun mentale gezondheid? En waarom is dit nog steeds een taboe? Hanna & Juda Verboom hebben - net als 1 op de 4 Nederlanders - een psychische variatie.
In Samen uit de schaduw gaan zij met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. Ze komen tot één conclusie: “Mensen hebben mensen nodig."
Kijk hier deze documentaire helemaal gratis. Aanrader!
Breek Academy in één oogopslag
Merel Stegeman maakt praatplaten; een visuele weergave van een verhaal. Merel heeft alles wat de Academy doet in één plaat weten vast te leggen, van de huidige situatie op scholen tot onze droom, onze methode en het belang van sociaal-emotionele ontwikkeling.
En naast het maken van praatplaten traint ze ook nog voor ons! Super mooi toch?
Les van de maand: De IJsberg
Welk deel van jezelf laat jij aan anderen zien?
Het IJsbergmodel van McClelland is gebaseerd op het idee dat we als menen een deel van onszelf graag laten zien aan anderen, zoals sociaal wenselijk gedrag, status en uiterlijk, maar dat er nog een veel groter deel van ons is, dat we niet zo snel aan anderen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheden, persoonlijke issues en angsten, maar ook talenten, dromen of seksuele geaardheid.
Het bewustzijn en inzicht in je eigen motivaties kan je helpen om beter te snappen waarom je bepaalde keuzes maakt of je op een bepaalde manier gedraagt. Daardoor voorkom je dat je last hebt van onbewuste emoties en stress. Want juist die onbewuste emoties en stressfactoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van psychische klachten.
Ook kun je dit model als docent gebruiken om jezelf te bevragen: hoeveel laat jij zien aan je klas? En waarom doe je dat wel of niet? Wanneer je de ruimte pakt om meer onder de waterlijn te laat zien - je kwetsbare kant, je dromen, je eigen geschiedenis - ben je een inspirerend rolmodel voor je leerlingen. What goes around, comes around.
Op de vloer 💪
Op het Futura college, een praktijkschool in Woerden, hebben wij met veel plezier hun vierde- en vijfdejaars leerlingen getraind. En de school weet ons inmiddels ook te vinden voor specifieke "op maat" vragen per klas. Dus in maart/ april gaan wij weer die kant op. Een Hele waardevolle samenwerking.
Hier enkele reacties van de leerlingen over wat ze die dag hadden geleerd:
"Dat ik nu veel meer mensen uit mijn klas kan vertrouwen"
"Dat je nooit alleen bent"
"Dat alles van jezelf en anderen echt goed is"
"Hoe je iemand leert kennen en hoe je met iemand om kan gaan"
Digitaal zonnetje 🌞
Wist je dat…
Wij achter de schermen hard werken aan een programma over faalangst, toekomstkeuze & burgerschap
Wij eind juni samen met Academie Tien en Nature Quest een outdoor 'rite of passage' organiseren voor 450 leerlingen die van de onderbouw naar de bovenbouw gaan? Een programma in de natuur met kampvuurgesprekken, teambuilding, zelf je eten maken, reflectie en verbinding met jezelf en de groep
Wij een training altijd afsluiten met waardering. Hoe fijn als je eens hoort waarom je klasgenoten en je mentor zo blij met je zijn!
En wist je dat wij bij Yuverta Eindhoven de klassen op kamp hebben getraind? Een super mooie ervaring, zie ook hieronder:
Meer weten over wat we doen? Kom naar een Open Avond!
We organiseren regelmatig avonden voor professionals. Hier krijg je een kijkje in onze keuken en geven we je een ‘Breekjaar-ervaring’. Hier is ook de ruimte om ons wat beter te leren kennen en is er voor ons de ruimte om jou wat beter te leren kennen.
Wil je erbij zijn? Op woensdag 19 april organiseren we een open avond in Amsterdam.
Je kunt je hier aanmelden.
Dank voor je tijd!
Voor vragen, feedback, grapjes of interesse in samenwerken, trek me aan mijn jasje via de contactgegevens hieronder:
Take care!
Maurits Hofman - Breek Academy
Wat is Breek Academy?
Breek Academy komt voort uit Breekjaar en ondersteunt onderwijsinstellingen om sociaal-emotionele en meta-cognitieve vaardigheden van leerlingen en studenten steviger en effectiever vorm te geven.
Zodat we op korte termijn zorgen voor een veilig leerklimaat en betere leerprestaties – en op lange termijn voor gelukkigere, socialere en completere mensen.
Dat doen we met ontzettend veel plezier op vo-, mbo- en hbo-scholen.